Пътуване до Куала Лумпур

Лумпур е столицата и най-големия град във Федерация Малайзия. В превод името означава „Земя между две реки”, като самият град се намира между реките Кланг и Гомбек. Въпреки, че през вековете е многократно разрушаван в днешно време това е един от най-модерните и динамично развиващи се градове на Азиатския континент.


Любопитна информация за Куала Лумпур

В Куала Лумпур живеят около 7% от 22 милионното население на страната. Националната валута е рингит, средната заплата около 400 долара, а безработицата е едва 4%. В Малайзия почти няма престъпност, а в столицата Куала Лумпур, тя е на битово ниво.


Забележителности в Куала Лумпур

В Куала Лумпур от няколко години насам страдат от мания за гигантски постройки. Доскоро кулите „Петронас” – Туин тауърс, бяха най-високата сграда в света ( 425 метра), до построяването на небостъргача в Тайпе. Въпреки това, те продължават да са приказно красиви и да са една от забележителностите на града. Особена атракция за местните представлява изкачването с асансьор до 44-тия етаж, откъдето може да се премие от едната кула в другата. Кулите се посещават от около 400 души.

Друг изключително красив обект в града е гарата, която е построена в типичен за азиатската архитектура стил. Задължително трябва да се посети и джамията, която британските колонизатори са построили от уважение към местните. Тя е заобиколена от красиви лазурни басейни.


Куала Лумпур – Полезна информация

Още със слизането от самолета пред спортните фенове и в частност тези, които харесват автомобилни състезания се открива гледка към пистата за Формула 1. Всяка година хиляди почитатели на автомобилния спорт от целия свят организират своето пътуване до Куала Лумпур, за да наблюдават кръг от състезанието.

Интересен е фактът, че малазийската столица от няколко години заема едно от първите места в класациите за евтини туристически дестинации. Пътуване до Куала Лумпур излиза около 2 пъти по-евтино от екскурзия до Лондон или Токио например. Тук се обръща внимание и на факта, че цените в Малайзия са по джоба на повечето европейци.

В Малайзия температурите рядко падат под 25 градуса, от друга страна валежите са доста чести. И все пак, ако решите да предприемете пътуване до Куала Лумпур, то най-бързия и практичен начин е да летите до Сингапур, откъдето полетите до Малайзия са на всеки кръгъл час.