Любима туристическа дестинация при пътуване в чужбина

Със сигурност на всеки, който редовно пътува в чужбина му се е случвало поне веднъж приятел или роднина да го попита „ Коя е любимата ти туристическа дестинация?”. Един изключително труден въпрос, който предразполага към множество различни отговори.

В съзнанието ни веднага изниква по една страна, която е най-подходяща за пътуване с определена цел – културна, развлекателна, екзотична, атрактивна и т.н. Така спрямо предпочитанията си ние избираме посоката на нашето пътуване в чужбина.

Mного често определящо при избирането на дестинация за пътуване в чужбина е сезонът. Затова и на много от нас любимите дестинации са различни според периода от годината. Така например през зимата някои ще предпочетат топлите места, докато други ще прекарат отпуската си, радвайки се на снега.

За много от любителите на пътуванията посещението на чужда страна е възможност да научат нещо ново, да се запознаят с местната култура и ценности. Затова много хора избират като крайна цел на своето пътуване непозната за тях държава.

Всъщност, наистина е трудно да има еднозначен отговор на въпроса „ Коя е любимата ти туристическа дестинация?”. По света има толкова прекрасни места, че понякога е трудно да изберем само едно, което мечтаем да посетим отново.


Какво не трябва да забравяме преди да предприемем пътуване в чужбина.

Оказва се, че има доста неща, които са ни нужни по време на пътуване в чужбина. И за да сме сигурни, че няма да забравим някое от тях е най-добре предварително да направим списък, който да следваме. Започваме с най-важното:

  • валиден задграничен паспорт или лична карта;
  • пари;
  • билет (самолетен или автобусен);
  • застраховка при пътуване в чужбина;
  • медицински принадлежности (лекарства);

Вещи, които биха ви били от полза при пътуване в чужбина:

  • карта, пътеводител, разговорник;
  • фотоапарат и/или видеокамера;

При пътуване в чужбина трябва да се съобразявате с местните закони и обичаи, защото по време на престоя си там попадате под юрисдикцията на съответната страна и наказанията могат да бъдат много по-строги от тези в България. Препоръчваме Ви, също така да се запознаете с информацията за пътуване в чужбина поместена на страницата на "Министерство на външните работи" Ако крайната цел на Вашето пътуване е страна, която се намира в Европа, можете освен застраховка при пътуване в чужбина да си извадите и "Европейска здравноосигурителна карта" (ЕЗОК).


Накъде пътуваме през лятото

С наближаването на летния сезон все повече си задаваме въпроса „Къде ще прекараме лятната отпуска тази година?”. Някои от нас предвидливо са резервирали от рано своята почивка на българското Черноморие, други все още не могат да решат дали да отпускат в България или в чужбина.

И тази година едни от най-предпочитаните дестинации от българите ще бъдат плажовете в Гърция и Турция. Въпреки икономическата криза туризмът в Гърция не е застрашен и тази година се очаква страната отново да бъде в топ 5 на най-предпочитаните летни дестинации в Европа, наред с Испания, Италия, Франция и Турция. Традиционно и тази година голямо присъствие на български туристи ще има и в Румъния.

В последните няколко години се наблюдава и увеличаване на българите, които предпочитат да прекарат лятната си почивка на бреговете на кипърския курорт Агия Напа.


Накъде да поемем през зимата

Обикновено по-задълбочено избираме къде да почиваме през лятото и така зимната отпуска като че ли минава на заден план. В последно време все повече българи предпочитат да прекарат зимната ваканция някъде в чужбина.

За любителите на зимни спортове и почитателите на силните емоции любими дестинации през този период от годината си остават Германия, Австрия и Швейцария.

В никакъв случай не е задължително да прекарате почивката си на място, където са характерни по-ниски температури. Много хора се спасяват от студа като избират слънчева дестинация, където да се погрижат за своя тен, вместо да зъзнат пред печката вкъщи. Така например може да прекарате Новогодишните празници на екзотично място като Дубай или Куала Лумпур (Малайзия), където средната температура през този период от годината не пада под 25 градуса.


Исторически дестинации

Няма как да минем и без най-забележителните исторически дестинации. А те са толкова много. За много от нас удивителните култури и невероятната история на древните цивилизации представляват огромен интерес. Всяка година на тези места се стичат хиляди туристи, които имат желание да се докоснат до архитектурните достижения на древните народи.

Едно пътуване обратно към историята не може да мине без посещение на Рим. В голяма част от столицата на Италия все още стоят непокътнати древените постройки. Най-известна от тях е Колизеумът, арена на кървави битки до смърт между гладиатори, роби, кръвожадни зверове и затворници и символ на великата Римска империя.

Като говорим за древност няма как да пропуснем Гърция и в частност Акропола в Атина. Повече от 2500 години на това място се стичат туристи от цял свят за да се потопят в миналото на Древна Елада.

Едни от най-забележителните археологически постижения на древния свят се намират в Египет. Естествено става въпрос за пирамидите и Сфинкса. Въпреки, че са минали повече от 4000 години експертите все още не могат да стигнат до консенсус по въпроса как строителите са поставили повече от 2 млн. каменни къса по толкова перфектен начин.

Друго място, подходящо за любителите на историческите науки е едно от седемте чудеса на света-„Великата китайска стена.Тя е дълга около 6700 км. и е построена през 3 в. пр. Хр.

Със сигурност тези места ще предизвикат удивление и ще запленят въображението на разпалените почитатели на древните архитектурни постижения и историята. Затова ги отбелязваме като задължителни туристически дестинации.